Älgen i grytan
Vi äter mycket älg, det är ju inte så konstigt i en jägarfamilj.
En stek sitter aldrig fel, även om det är tisdag!
Man måste ju ha lite tid när man gör stek,
men den sköter sig nästan själv så man kan ju pyssla
med annat medan man väntar på det goda!
Men har man bara tid så är det inget svårt att få till en saftig stek!
Trattkantareller är underbara!
Mycket lättare att ha och göra med än vanliga gula kantareller!
Växer som en matta på mina ställen, hittar man en finns det tusen!
Mer ekologiskt än älg och svamp från egen skog blir det ju inte.
Och så lite Icas egna I Love Eco potääteer!
1. Älgstek - mer eko reko blir det väl knappast. Denna steken var inte så stor, räcker till fyra.
2. Trattkantareller på blötläggning på fösterbrädan
3. Sofia vill också hjälpa till
4. I LOVE eko. Här i form av hasselbackspotatis, olivolja och honung
5. Smaklig måltid
Älgstek i gryta
4 port
ca 0.8 kg älgstek
olja eller smör
ca 5 dl vatten
1 röd lök i fyra delar
1 morot i delar
2 vitlöksklyftor, delade
några kvistar färsk timjan
några pepparkorn (och gärna från flera sorterts peppar)
3 lagerblad
1 msk mörk sirap
salt
Bryn steken runt om i olja eller smör i en stekgryra.
Häll över vattnet och tillsätt grönsaker och kryddor.
Låt puttra på svag värme under lock.
Vänd steken någon gång i halvtimmen.
Koka den i minst 1,5 timme, gärna längre om steken är större.
Skär upp tvärs mot köttets fibrer.
Trattkantarellsås
2 gula lökar
2 vitlökar
4 msk smör
2 dl torkade trattkantareller
2 dl vatten(att blötlägga i)
1 dl grädde
1,5 dl mjök
2 msk vetemjöl
3 msk kantarellfond
salt, vitpeppar
Blötlägg den torkade svampen minst 30 minuter.
Finhacka löken och fräs den mjuk i smör.
Tillsätt svampen låt fräsa med ett par minuter.
Spara blötläggningsvattnet och tillsätt det och grädden i grytan.
Vipa ut mjölet i lite av mjölken (jag brukar använda en lattevisp)
och tillsätt det och mjöken.
Koka i ett par minuter under omrörning.
Rör i fond och smaka av med salt och peppar.
En stek sitter aldrig fel, även om det är tisdag!
Man måste ju ha lite tid när man gör stek,
men den sköter sig nästan själv så man kan ju pyssla
med annat medan man väntar på det goda!
Men har man bara tid så är det inget svårt att få till en saftig stek!
Trattkantareller är underbara!
Mycket lättare att ha och göra med än vanliga gula kantareller!
Växer som en matta på mina ställen, hittar man en finns det tusen!
Mer ekologiskt än älg och svamp från egen skog blir det ju inte.
Och så lite Icas egna I Love Eco potääteer!
1. Älgstek - mer eko reko blir det väl knappast. Denna steken var inte så stor, räcker till fyra.
2. Trattkantareller på blötläggning på fösterbrädan
3. Sofia vill också hjälpa till
4. I LOVE eko. Här i form av hasselbackspotatis, olivolja och honung
5. Smaklig måltid
Älgstek i gryta
4 port
ca 0.8 kg älgstek
olja eller smör
ca 5 dl vatten
1 röd lök i fyra delar
1 morot i delar
2 vitlöksklyftor, delade
några kvistar färsk timjan
några pepparkorn (och gärna från flera sorterts peppar)
3 lagerblad
1 msk mörk sirap
salt
Bryn steken runt om i olja eller smör i en stekgryra.
Häll över vattnet och tillsätt grönsaker och kryddor.
Låt puttra på svag värme under lock.
Vänd steken någon gång i halvtimmen.
Koka den i minst 1,5 timme, gärna längre om steken är större.
Skär upp tvärs mot köttets fibrer.
Trattkantarellsås
2 gula lökar
2 vitlökar
4 msk smör
2 dl torkade trattkantareller
2 dl vatten(att blötlägga i)
1 dl grädde
1,5 dl mjök
2 msk vetemjöl
3 msk kantarellfond
salt, vitpeppar
Blötlägg den torkade svampen minst 30 minuter.
Finhacka löken och fräs den mjuk i smör.
Tillsätt svampen låt fräsa med ett par minuter.
Spara blötläggningsvattnet och tillsätt det och grädden i grytan.
Vipa ut mjölet i lite av mjölken (jag brukar använda en lattevisp)
och tillsätt det och mjöken.
Koka i ett par minuter under omrörning.
Rör i fond och smaka av med salt och peppar.
Kommentarer
Postat av: Elin
älg är fiiiiiint!
Trackback