Fina firren!
Jag gillar den här soppan för att den har en vänlig smak som garanterat blir
godkännd även av dem som inte brukar gilla fisk.
Och så är det trevligt med vit fisk tycker jag.
Den vita fisken har blivit lite dissad, iaf av mej då jag gärna hellre äter lax.
Men det bästa är att den är så lättlagad, går snabbt att laga och är så god!!
Tapenade på ljust bröd till soppan lyfter hela rätten, så missa inte den!
Fisksoppa med halloumi, 6 port
- 600 gram vit fiskfilé
- 1 liter fisk- eller grönsaksbuljong eller fond
- 1-2 gula lökar
- 1 röd lök
- 2-3 morötter
- ½ zuccini
- 2 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- 400 gram halloumi
- finhackad basilika
- 1 msk honung
- olivolja
- svartpeppar
Tärna morötterna i 1 cm stora tärningar.
Fräs dem mjuka på medelvärme i olivolja i samma kastrull som soppan ska lagas i.
Finhacka löken och skär zuccini 1½-2 cm stora tärningar.
Fräs med löken de sista minuterna.
Grönsakerna ska inte få färg, utan bara bli mjuka.
Tillsätt buljongen, krossade tomater och tomatpurén.
Låt koka upp och lägg i fisken, skuren i bitar.
Lägg i honung och basilika.
Låt sjuda i 10 minuter, tills fisken är genomkokt men fortfarande håller ihop.
Smaka av soppan med peppar och olivolja.
Ta kastrullen av värmen och lägg i osten skuren i mindre kuber.
Låt soppan stå på svag värme - den får inte koka - i 5 minuter.
Smaka eventuellt av med mer kryddor.
Servera med svarta oliver, ett gott ljust bröd och tapenade.
Mitt hjärta...
...min Sofia!
Fotografierna är tagna av bland andra Lorena, Elin, Roger och mej.
Den lilla magen...
Hon är bättre ikväll och jag hoppas vi får vara friska nu.
Nu ska vi laga Fisksoppa med hallomi.
Min egna Sara tipsade mej om receptet för ett tag sen.
Soppan är supergod, men jag ska försöka fina till den lite ikväll... vi får väl se!
Lägger upp bilder och recept sen.
Vi såg Änglagård igår förrensten... den var bra!
Vill se ettan och tvåan igen, skulle gjort det innan!
Hoppas det kommer en fyra!
Kyckling i går, snö idag
Allderles för lätt ledtråd!!!
Men kycklinggrytan var god!
1&2. Hallonmarinad 3. Rosa kycling i panna 4. Färdigt krubb
Missa inte Mangosalsan när ni gör denna rätt.
Receptet till kycklingen hittar ny på denna fina bloggen.
Igår fick jag två paket på posten,
ett från Nelly.se och ett mega paket med Sofias 1-års present i.
Ska öppnade det nu och slå in det till henne för
hon har just somnat i Rogers famn när dom dansade. :)
Mangosalsa
Singelsoppa
Min morotssoppa för en
- tre morötter, skalade, hackade, kokade
- ½ paket färskost (gärna mager)
- salt, vitpeppar
Mixa morötterna med vattnet kvar.
Mixa i osten och smaka av.
Spännnnnnde...
Gissa nu da Elin (min enda trogna läsare, tror jag) vad det ska bli!
Ledtråd: kina
Lunch för en...
...hUUr tråkigt som helst! Men äta bör man.
Det blir iaf morotssoppa -den enklaste i världen- med creme fraich.
Jag brukar koka morötterna och mixa dem med lite (eller mycket) färskost och vitpeppar.
Det är godare, men har ingen ost och inget ICA utanför dörren...
Ikväll ska jag laga Kycklinggryta med hallon som jag hittade på den väldigt fina bloggen Kalasgott.
Tjejen som har den bloggen är väl med i mästerkocken eller vad det heter...
jag kollar aldrig på teve nu när jag börjat blogga. Haha!
På tal om kalas så var jag och Sofia på 2-års kalas hos kusinen i dag på förmiddagen!
Mys pys, och kul att träffa alla igen efter julen.
Mawi
Jag har beställt ett hjärta med "Roger Sofia" inristat. Ska lägga upp bilder sen.
Fick en ängel-berlock på köpet! Väldigt snällt! Mawi design, lite kul att det heter Mawi... eller hur?!?!
Kommentera mera... :)
Idag har jag fikat x2! :)
Först var vi på "mamma-fika" och sen var vi hos Ebba och Klara.
Det var så kul att se dem, det ska inte dröja lika länge tills nästa gång!
Detta är min älskade bröd!
(Ursprungligen kommer det från Jeanette i Grimslöv men jag har modifierat det en aning!)
Det godaste jag vet.
Jag gjorde det till jul, men det är nog dax för en ny omgång snart igen!
Det bästa med det är: INGET KNÅDANDE och INGEN JÄSNING!
Och att det är gott i flera dagar utan att bli tort!
Man behöver dock två brödformar.
Mias fruktbröd.
Variera frukter och nötter efter eget smak och tycke!
- 1 liter naturell yoghurt
- 2 tsk bikarbonat
- 2 dl mörk sirap
- 2 tsk salt
- 7 dl vetemjöl
- 3 dl grahamsmjöl
- 2 dl rågmjöl
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl russin
- 2 dl hela hasselnötter
- 2 dl aprikoser
- 1 dl torkade tranbär
- 1 dl linfrö
Sätt på ugnen på 200 °C. Blanda mjöl och bikarbont.
Blanda ihop resten av ingredienserna.¨
Sleva upp smeten som ska vara kladdig i två smörade brödformar.
Grädda i ugnen på 200 °C i 1 timma och sänk sedan värmen till 175 °C
(utan att ta ut bröden) och grädda i 30 minuter till.
OBS!! Lägg ett ark folie över bröden efter ca 30 minuter eftersom de gärna blir brända annars.
Skälp ut bröden ur formarna.
Ett tips är att pensla med kalls vatten på bottnen
och på sidorna av brödformen om bröden inte vill släppa.
Pensla brödens ovansida med vatten för en mjukare skorpa.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Ät och njut!
Spänning...
Igår fick jag fina tulpaner av finaste Lorena
Vackert...
Under min rosa läslampa...
Du vaknar. Huset är tomt. Din familj är borta.
...är just nu boken Utan ett ord av Linwood Barclay.
Bara kommit några sidor så jag ska inte säga något än.
Nått jag verkligen vill rekomndera är dock ANNE HOLT, en norsk författarinna som skriver kriminalromaner.
Jag började i fel ände och har bara läs dem med huvudkarktären Inger Johanne Vik. SÅ bra!
Fint namn med, Inger Johanne.
Såg ni Morden i Sandhamn på teve nu för några veckorsen?
Böckerna av Viveca Sten är väldigt väldigt mycket bättre!
Det ska komma ut en ny nu i maj, ska bli kul att läsa!
Denna måste jag ju tipsa om med -eller hur Elin-
De skriver grymma böcker baserade på verkliga berättelser
från utsatta människor i Sverige idag.
Man tror inte att det är sant.
Kringel kramms
Perfekt att ringla ihop när grädden blivit sur eller creme fraichen lessnat!
Grova kringlor
- 200 g smör
- 1 dl socker
- 4 dl vätska *
- 1 msk hjorthornsalt
- 3 dl havregryn
- 2 dl grahamsmjöl
- 1 dl rågmjöl
- ½ dl vetegroddar
- ½ dl linfrö
- resten vetemjöl
*Vätska kan var var du har hemma, helst sur grädde.
Kringlorna kan bli lite sköra om man bara har smör och grädde i.
Men det funkar lika bra med fil, yoghurt, creme fraich, vad du vill men gärna surt!
Smält smöret långsamt och låt svalna.
Blanda ut hjorthornsaltet i mjölet och blanda i resten.
Använd så mycket vetemjöl att det går att ringla, men inte för mycket!
Det blir ca 40 kringlor, beroende på storlek.
Mina är ganska små, jag gräddar dom i mitten av ugnen i 225 °C i ca 8 minuter.
Ät dem som dem är eller med smör och ost.
Jag kan iaf inte sluta äta!
Hett värre...
Tom Kha soup 4 port
- 1 påse Santa Maria Thai Tom Kha soupmix
- 1 burk coconut milk
- 6 dl vatten
- 4-5 kycklingfileér i tärningar
- 3 tomater tärnade
- 1 stor paprika i tärningar
- 10 champinjoner i bitar
Vispa vatten kokosmjölk och kryddmix.
Tillsätt kyckling och koka tills den är genomkokt, ca 5 min.
Tillsätt grönsakerna och låt dem bli varma.
Serveras gärna med creme fraich och gott ljust bröd.
Ostfrossa
Chrevrétoast med ringande honung och färsk timjan.
Ostknyten, syndigt goda!
Lorenas ostknyten.
- Edamerost i kuber
- filodeg
- uppvispat ägg
Ha degen under fuktig handduk för att förhindra att den torkar.
Ta fram ett ark och pensla med ägg, lägg ett ark ovanpå.
Lägg ut osten och skär degen i fyrkander runt.
Pensla kanter och vik ihop.
Grädda tills osten är mjuk.
Många små fester
Vänner, tapas och vin har blivit en favorit.
Längst upp har vi pepparkaksstekt franska med blåmögelost.
Nästa är baconinlindande dadlar med chevré fyllning, kvällens bästa!
Nedest, enkelt men gott med mozzarella och soltorkade tomater.
Elins grymma dadlar.
- färska dadlar
- bacon
- chevré ost
- kesella kvarg
Snitt upp och kärna ur dadlarna.
Blanda chevré med lite kesella.
Fyll och linda om baconen.
Ska stå ugn ca 30 min i ca 200 °C.
Goa goa kringlor
zzz...
Recept på kringlorna kommer... men inte ikväll!
Tisdags krubb
Suddigt men smarrigt
First one out...
... not! Så var det igång... min mat blogg! :) Ska bara förstå hur jag ska få den lite som jag vill ha den!
Lika bra att börja...
I dag har vi ätit ströbröds panerad pollak filé med kokt potatis, franska ätror och min egna vita sås.
Riktigt gott faktiskt, men nyttigt? nja... varken eller kanske?
Koka lagom många potatisar. Fisken räcker till 4 portioner.
Ströbrödspanerad fisk
- 6 st fileér av vit fisk, tinade
- vetemjöl blandad med salt och svartpeppar, på tallrik
- 2 ägg, uppvispade på tallrik
- ströbröd, på tallrik
- smör
Smält smör i stekpanna på medelvärme.
Vänd fileér i först mjöl, sen ägg och sen ströbröd.
Se till att hela fileén är panerad.
Stek ca 4 min, vänd stek klart.
Lägg på fat i 100 °C under folie tills resten är klart.
Franska ärtor
- Lagom många frusna ärtor (~ca 250 g)
- 1 gul lök
- smör
Smält smör i stekpanna, fräs löken mjuk.
Häll i ärtorna frusna.
Stek på medel-låg värme ~5 min
Min syrlig vita sås till fisk
- 1 fiskträning
- 4 dl vatten
- 2 dl grädde
- 2-3 msk vitvinsvinäger
- 1-2 msk socker
- saft av ½ citron
- cayenne peppar
- vitpeppar
- salt
- ev majzena
Koka upp vatten och buljong. Tillsätt resten och sjud i ca 5 min.
Önskas en tjock sås så red med majzena.
Smaklig!