ESTER!!

Det har verkligen varit en härlig helg!
Vi fick för första gången se vår nya familjemedlem Ester,
Elin och Johans bebis som finns med på några av korten nedan.
Hon är en 6 månader gammal kinesisk naken hund och hon är SÅ mysig!
Övrigt i helgen har det mest varit mys!
Så här såg det ut när vi skulle sätta oss till bords i fredags:






















CaKe PoPs WOrksHOp

Att göra cake pops är verkligen mysigt!
Man måste vara ett glatt gäng med mycket tid och kreativitet när man
tillverkar dessa praliner på pinne.

Visst blev dom söta!?!













Jag måste bara göra något åt receptet till nästa gång,
för dom blev inte lika goda som det ser ut tycker jag.
Alltså, dom blev ju goda, men jag skulle villja att dom va oemotstånliga!



Cake Pops

½ sockerkaka
1 paket philladelphia ost
200 g vit choklad
200 g ljus cholkad
Strössel efter smak och tycke

Mosa ihop sockerkakan och osten så man kan forma små bollar.
Sätt bollen på en pinne och doppa i smält choklad och pynta på.
Vi hade ett cellpastblock insvept i folie som stöd.





Snabblax

Här krävs en potatispress, det är bra att ha till mycket!
Så köp en om du inte redan har!

Det här är min typ av snabbmat för en eller flera:
(hade inte kameran hemma)

Citronlax 1 port

1 laxfilé
½ paket Kelda Citronsås
3 potatis
lite sallad eller haricot vertes

Skala, dela och koka potatisen.
Tina filén eller släng in den i ugnen en stund på 200 grader.
När filén ät tinad så häll över önskad mängd sås och grädda ugn 10-15 minuter.
Släng ihop en sallad eller värm bönorna.
Pressa potatisen direkt på tallricken med en potatispress.
Lägg upp lax, sås och grön och njut!



Det går nog åt två paket till fyra personer, för den är så god!




Torsdag

Jag har drabbats av plötslig idé torka om helgens matplaner, förutom...

C A K E   P O P S ! ! !

Som det ska bli till fikat och Unot (om jag får gissa vad vi ska göra efter maten)

Så nu ska jag försöka hitta en god kycklingpaj,
verkar inte vara någon som någondin har gjort en
eftersom jag inte hittar några bra recept på nätet...
Undra vad jag annars ska hitta på? Laxpajen är ju given,
men det ska ju vara en paj till minst...! :)
Jag får nog komma på något eget recept helt enkelt!

Nu ska jag läsa min bok... tänk om man hade kunnat sitta ute i en solstol och läsa!




Lost and foud




Min söta Sofia...
Är på stocksryd, hittade massa bilder som jag trode var bort för alltid!
Så glad man blir... :)

Vad jag vill ha vår!
Jag har stora mat och bak planer för heglens fester!
Önskemål? Förutom "mannacotta"!

Tänk om det blev som jag tänkt

Ser ni va gott det ser ut!



Det var det inte!

Jag ska grubbla, kavla upp armarna och göra om det tusen gånger
om det behövs tills det smakar som i mina drömmar!
Sen kommer jag lämna ut recpetet! ;)


Alla mina hjärtan bankar

Av min Roger fick jag tulipaner på allahjärtansdagen
             -visst är dom fina
             -jag älskar tuplaner




 Så här ska det se ut i min trädgård om några år! :)

Helgens äventyr på Nicks Grill



Här har ni Nicks grill!

På menyn i lördags fanns det glacerad fläskfilé med klyftpotatis och honungsfetasås.
Det var gott med grillat! Premiär för i år faktiskt, konstigt nog! :)
Jag längtar till sommarkvällarna när man kan sitta och grilla och dricka kall öl.
Det kunde jag inte göra förra sommaren när jag var tjock om magen, så det var ett tagsen!






Vad tycks? Enkla att göra dom här.
Det är bara att glömma hästarnas vattenspannar ute över natten i kylan och sen vända dom och sätta i marschaller. Tjusigt värre! Man kan ju gärna färga vattnet blått med karamellfärg. Det är fint!






Min mammas sås.
Recept finns här.



Den Här Kladdkakan! Grrr va go!
Recept finns här.

Min mammas sås



Goaste såsen till grillat.




Min mammas sås.

5 dl turkisk yoghurt eller lätt creme fraich
1 finhackad rödlök
½ kruka persillja
2 msk honung
200 g smulad fetaost

Bara blanda!

After eight kladdkaka




Den här kladdkakan är det godaste jag någonsinn ätit! Jag åt den på Kråkrisets islandshästar när jag var där på första turridningen i sommras. Kolla deras hemsida, HÄR, och åk dit och rid! Det roligaste någonsinn! Världens finaste hästar finns där!
Sista jag gjorde det så la jag på After Eight, gott som bara den!



After Eight Kladdkaka

100 g smör
2,5-3 dl socker
1,5 dl mjöl
1,5 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
1 krm salt
10-15 after eight

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda ihop allt och häll i en springform.
Grädda i max 10 minuter.
Lägg på after eighten direkt när du tagit ut kakan, låt smälta och bred ut den sked.
Ät med grädde eller som den är.

Sol sol älskade sol



Det är kul att vara ute, näst-kul är att titta ut...
för idag skiner solen och det verkar som att den kommer stanna hos oss
ett tag! Härliga tider!
Nu är det bara två veckor kvar tills Lollo och Nick ska åka till thiland.
Det hade ju varit jätte jobbigt att vara utan dom i två veckor om det inte var
för att dom tänkte lämna sin minska tredejdel hos oss!
Det ska bli så kul att passa Lucky!
Nu ska jag ut och ge mina hästar mat!

pest med pasta

Som sagt det är med pasta...
Jag kan inte!
Inte vet jag vad jag gör, jag har bara ingen känsla för det!
Det är ju gott. Om någon annan lagar!
Men kolla bara min lasange:

...platt som en pankaka och smaken var blaha...




Jag tror ingen vill laga det hära receptet så det lägger jag inte ut.

Jo, tipsa mej gärna!
Jag vill gärna lära mig nämligen!

Bok och the!



Alla mina systrar av Judith Lennox är en riktigt bra bok.
Den handlar om brittiska kvinnoöden i tidigt 1900-talet.

Bok och the är min favvis när huset är stilla och tyst!

Stoltare kan ingen vara än jag!


Här är min stolthet:
Men sin bil och hästtrailer och resten av alla finfina saker hon fick i ett års present!



Men visst ser hon lite stolt ut också!

ome*LÄTT*

Enkelt som en omelätt skulle det heta! 
En omelätt är perfekt om gårdagens middagsrester består av kött.
Lollo lärde mej knepet med att ta upp den hel ur pannan.
Det är lite trixit ändå men om man får till det så blir det ursnyggt också! :)


-Snart är det mat!






Omelätt till tre

smör
1 gul lök
1 vitlök
200 g tillagat kött (jag hade älg)
½ zuccini i tärningar
3 ägg
ca 1½ dl mjölk
hackad persillja
1 dl ost
salt och peppar
paprikapulver 

Servera till:
ruccola
soltorkade tomater
balsamvinäger

Bryn grönsakerna och köttet i smör.
Ta ur dom ur pannan.
Vispa ihop ägg, mjölk, persillja, salt och peppar.
Ha plattan på medelvärme.
Häll smeten i pannan och låt bottnet stelna lite.
Häll över grönsakerna och  till sist osten.
Strö över lite paprika pulver.
När osten smält och omelätten stelnat så är den klar.
Lyft upp omelätten hel eller halv och servera med salladen.



Kyckling Gul

Fin gul kycklinggryta det här, perfekt att laga i trakörpanna.
Som vanligt med mina recept så är det väldigt enkelt!
Man ska helst äta den med ett gott ljust bröd. 
Grytan bli ganska flytade så det passar bra med ett bröd till.
Jag sa till Roger när jag kokat ihop den här rätten:
Kom och ät äcklig mat! Men den råkade vara god.
Kul när man förvånar sig själv!

Jag lagar nästan aldrig efter några exakta mått eller recept.
Så SMAKA alltid när ni lagar mina recept och gör som ni sälva känner!!
Det har nog aldrig hänt att jag någonsin har haft alla ingredienser hemma,
så det gäller att kunna koka soppa på en skruv! :)
Jag fick inspiration till denna rätten från Mathias Pilblads "Kyckling à la Greque".
Men det receptet innehåller: färnkål, scharlottenlök, saffran och dill
och inget vin, zuccini, cayennepeppar, gurkmeja, timjan eller creme fraich.
Haha... inte mycket kvar av greken!






Chicken Yellow
2-3 port

2 kycklingfiléer
2 morötter i slantar
1 gul lök hackad
2 vitlöksklyftor finhackade
2 potatisar i 2 cm tärningar
½ zuccini i tärningar
1 dl vitt matlagningsvin
½ liter hönsbuljong
1-2 dl creme fraich
olivolja
färsk timjan
gurkmeja
cayenne peppar
salt o peppar

Dela varje kycklingfilé i fyra delar.
Salta och peppra delarna.
Stek morötter, lök, vitlök, zuccini i olivolja.
Tillsätt potatisen efter en stund.
Häll över buljong och vin.
Koka ca 5 minuter under lock.
Rör i creme fraich och kryddor i grytan.
Lägg fileérna över grönsakerna och låt koka ca 7 minuter
under lock tills allt ät mjuk och genomkokt.
Smaka av och balansera kryddorna.
Garnerna med färsk timjan.




By the way: jag älskar Kung Markattas grejjor!

Bland annat Kung Markattas lönnsirap är SÅ god till amerikanska pankakor!

Två dagars kalas och tre tårtor.

Man skulle kunna tro att det exploderat en tårtbomb här hemma...
och än inte fyverkerierna över.
Det var två goda och en jätte äcklig!
Jag har lagat mat med emellan... det kommer recept senare.
Nu ska jag gå och baka tårta för fjärde gången på två dagar!
Men det är faktiskt mycket godare med mat!


Marängtårta med rice-crisps. Good!


Jag, Karin och Lina! :) Och en likadan tårta som ovan.

Sofia, jag och äckliga schwartswald! Han var iaf fin att se på!

Ja må hon leva, jag må hon leva, jag må hon leva många lyckliga år!

Min mat är inte god!

om man frågar Sofia... det är bättre med mat på burk!








idag för ett årsen...

... ja det var kanske inte så kul just nu idag för ett årsen,
men vid 23.32 ikväll, för ett årsen var den lyckligaste stunden i mitt liv!
För då blev jag mamma till väldens undebaraste unge!






Första bilden är Sofia 10 minuter gammal på andra är hon 2 dygn.

Sofia min Sofia

Min älskade Sofia fyller 1 år idag!!

Så här liten var hon då:





Så här stor har hon blivit:













Är det inte otroligt?

Hon är mitt egna mirakel!

Mamma älskar sin Sofia!


Goes bananas


Kolla va jag gjorde i lördags:



 Kanske inte den vackraste, nyttigaste eller enklaste efterrätten...
Men det var riktigt kul att ha gjort den själv. Inte så svårt heller förresten.
Det blev faktiskt precis som på resturang!
Man måste ju ha lönnsirap till.
Mums!

Receptet hittade jag här.

Simple soup

Har du lite kyckling över från igår? Släng den i soppan! :)
Vi gjorde en stor ugnsgrillad gårdkyckling så det blev lite smarrigt kött över,




Halvfabricerad soppa.




  • Tomat soppa med kyckling.

  • Kelda färdig tomatsoppa
  • några skivor fransbröd (kantfria)
  • färdigt kyckling kött i små bitar
  • olja
  • smör
  • creme fraich
  • persilljade

Skär brödet i tärningar och stek det med omsorg i
mycket olja och smör som kryddas med persilljade.
Värm soppan.
Bryn till kycklingbitarna.
Häll upp soppan och toppa med krutonger, kyckling och cremefraich.
Servera genast.


FetTisdag med vänner



Sofia älskar Lucky! ..och det gör jag me!
Det ska bli så roligt att ha henne här när hennes matte och husse ska fly kylan!

Missa, by the way, inte Lollos fina blogg!!

Idag har Sofia varit så duktig och hjälpt mej baka semlor och pizza.
Lollo hjälpte också till såklart.
Och så gick vi en lång runda i solen.
Pizza blev helt okey, med lite ändringar blir det nog ett bidrag att skicka till slut!
Jag hade velat ha mer tid till att blogga, det hade varit kul att skriva med lite bättre dynamik och timing.
För nu blir det bara som tanke-snurr. Skriva istället för att tänka.
Tur att jag inte har fler läsare!
I morgon kommer Sara och Albin! Lalallaaaalala... va det ska bli kul!
Sara är bland mycket annat den viktigaste inspirations källan till att jag förnyar receptrepetoaren.
I morgon kommer hon med ännu ett nytt bidrag! :)



Faktist första gången jag gjorde egna semlor.
Har inte gillat dom innan. Men det har jag vuxit från! Hahaa...
Dom blev dock lite stora - hälften hade räckt!
Egen mandelmassa gjorde jag med, det är goare än köpt kan jag lova! 





Pizza degen blev super go.
Gjorde ur min kokbok:

  • 2,5 dl ljummet vatten
  • 25 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl

 

Smula jästen - slå över vattnet. Det ska vara 37 grader.
Häll i olja, salt och mjöl. Blanda runt.
Viktigast av allt: Skjälp upp på bakbord och knåda i 10 minuter.
(Det lönar sig!)
Jäs under duk i 1 timme.
Forma i luften till två pizzabottnar.


Inget nytt...

på länge.
Jag får bomba ikväll eller nått.
Det är roliga tider på gång nu tycker jag!
Sofia och jag sitter och väntar på Lollo. Vi har bakat semlebullar och gjort pizza deg.
Det ska bli gott att äta idag! :)
Kommer bilder och recept.
Hoppas att pizzan blir en succé så jag kan skicka in den som ett bidrag till tävlingen.
I morgon kommer Sara och Albin och sover över!
Det ska bli så kul att träffa dem, de bor annars i Sundsvall!!!
Och till helgen blir det kalas i tre dagar! Sofia fyller 1 år på fredag!!
Ojojoj va det ska bli kul!

Laxpaj med spenat och keso



Fredags kväll med familjen och laxpaj. 
Trixade till smakerna med vad jag hade hemma.
Jag kommer lägga ruccolasalladen som en "salsa-topping" på pajen nästa gång.




Den var nog aningen godare än av den ser du att vara!
Detta är mitt (första) bidrag till tävlingen på Jennie Benjaminssons fina blogg kalasgott.blogg.se
Du hittar allt om tävlingen här.



Laxpaj med spenat och keso

Pajdeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahams mjöl
  • 50 g smör i tärningar
  • ca ½ dl rapsolja

Pajfyllning

  • 300 g färsk laxfilé i tärningar
  • en knippa hackad persillja
  • rivet skal av en ekologisk citron
  • en nypa havssalt
  • några drag med pepparkvarn (gärna flera pepparsorter)
  • 200 g hackad spenat

Stanning

  • 2 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl keso

Topping

  • lite smulad parmesanost att strö över pajen innan gräddning
  • 140 g väl sköljd ruccola
  • balsamvinäger
  • parmesanost i skivor/flarn
  1. Knåda ihop pajdegen och tryck ut den i en springform. Tryck upp degen högt på kanterna. Låt den vila i kylskåp i 30 minuter. Nagga den sedan och förgrädda i 200 °C i 10 minuter.
  2. Blanda laxen med persilljan, citronskal, salt och peppar.
  3. Om spenaten är färsk så bryn den mjuk i lite olja.
  4. Bred ut spenaten i pajskalet och strö sedan över laxen.
  5. Vispa ihop stanningen och slå den över laxen.
  6. Strö över lite smulad parmesanost.
  7. Grädda i 200 °C i 25-30 minuter tills den fått fin färg.
  8. Hacka under tiden ruccolan vänd den ihop med balsamvinäger och parmesanostflarn
  9. Servera pajen uppskärd i bitar med ruccola-hacket strött ovanpå.



Hipp hipp Hurrrra!

Det är Elins dag idag!
Gratttttttis på födelsedagen systrami!




1. Elin Annanas 2. Elin Sofia och Farmor 3. Elin Johan och sovade Sofia

Hoppas ni äter gott och har det kul hela dagen idag!
Pussar och kramar till dej!

Sura honugsgrilljerade fileér med vänligt mos och grym salsa

Jag är så sur över att jag inte kan lägg upp min mat snyggare och
ta bättre foton för det skulle verkligen den här rätten förkäna!
Den är fakiskt komponerad av mej själv men ändå bland det godaste jag ätit på länge.
Det var nog dock den goda salsa verden som gjorde det!



Fult men gott


Citronmarinerade fileér med vänligt mos och salsa Verde.
4 port

  • 4 kycklingfiléer
  • saft av 1 citron
  • ½ dl olivolja
  • salt och peppar
  • senare: 1 msk honung

Lägg fileérn i en plastpåse och häll i resten (utom honungen).
Gojsa runt så det blandas - låt marinera minst 1 timma,
gärna längre tex över natten i kylskåp.

  • 3 stora potatisar
  • 4 stora palsternackor
  • 6 stora morötter
  • vitpeppar
  • ca 1 dl mjölk
  • 2 msk smör

Sätt på ugnen på 225 °C.
Skala och skiva rotsakerna. Tänk på att skiva palsternackan tvärs pga dess fiber.
Potatisen kanske du kan ha i hela eller i halvor beroende på storlek.
Morötterna tar längst tid på sig att bli klara för mosning - skär dom minst.

Släng i lite olja i en ugnsform och lägg i fileérna.
Stänk över lite extra citron och dra några drag med tex 
Santa Maria Five Peppers.


Ställ in i ugnen i ca 20 minuter.

Koka rotsakerna i ca 15 minuter eller tills de är klara. 
 
Gör
Salsa Verde. (Hoppa för guddsskull inte den!!!)

Ta ut kycklingen efter ca 20 minuter och stryk på eller ringla över honugen.
Ställ in i ytterligare 5 minuter på grill.

Häll av rotsakerna men låt lite av vattnet vara kvar.
Mixa dem med mjölk och smör och smaka av med vitpeppar.





Salsa Verde



Salsa Verde - Grön Sås - salt, friskt och örtigt


 

  • 50 g ruccola
  • ½ kruka persillja utan stammar
  • ½ kruka basilika blad
  • 1-2 tsk havssalt
  • 2 msk kapris hackad
  • saft av ½ citron
  • peppar
  • 1-2 dl olivolja

Finhacka det gröna rejält med vass kniv.
Lägg hacket i en rundbottnad skål och strö över saltet.
Rör med kraftiga tag så allt blandas. Saltet gör det gröna saftigare.
Blanda i kapris, citron och peppra efter smak.
Häll över olivolja och smaka av.

Salsa Verde ca 4 port

Jag har uttgåt från recept ur "Kärlek, oliver och timjan"


Vårvindar friska


Sjuk gulle plutt

Nu känner vi oss sammanlagt mycket bättre iallihop!
Jag har funderat en del på tävlingen!
Jag ska nog ta och komma på några goda pasta bidrag med bara för att...
Jag tror jag kanske behöver lite hjälp av Lorena mf med dekorering, fotografering och
givetvis provsmakning om jag ska ha en chans... På?
Men jag har inga spikade planer på något ännu, vi får väl se när inspirationen dyker upp!
Den kommer nog med tåget från Sundsvall på måndag kan jag tänka mig!
För då kommer bästaste Sara till Småland och vi ska försöka leka med henne så mycket hon orkar! :)
Kan inte vänta...




pizza/pasta/matpaj

Hittat en tävling där man kan vinna en sånn här:

Att jag ska bombadera kalasgott med mina bidrag! :)
Vore ju drömmen att vinna en sånndära!!!

För övrigt så mår jag lite bättre idag, kanske blir lite käk frammåt kvällen!

Vad ska jag nu hitta på för pajjer och pizzor?
Pasta är inte riktigt min grej...

Hmm....

Inte mycket prat om mat när man är sjuk!

Magsjukebakterien har nu angripit hela familjen så det är inte mycker mat prat här hemma just nu.
Vi dricker Resorb/Semper vätskeersättning och försöker vila vila vila istället...
Jag har iallafall lyckats läsa ut boken "Utan ett ord" av Linwood Barclay.
Det var helt klart läsvärd och bitvis väldigt spännande!
Sköt att ha någon annan värld att förflytta sig till när man inte mår bra tycker jag!

Så snart jag är på benen så blir det nya recept och andra tips!
Jag har fått nys om en bok jag ska köpa och få ekotips!

Hoppas ni mår mår bra!!
 


RSS 2.0