Räk och champinjonpaj
Mmsmarrigt!
Perfekt buffe paj!
Räk och champinjonpaj under smarrigt täcke.
Receptet kommer från boken "härliga pajer till middag och dessert"!
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
200 g champinjoner
smör att steka i
salt och peppar
400 g skalade räkor
2 dl majonäs
1 dl cremé fraich
1 dl finhackad dill
2 msk svensk senap
2 äggvitor
Kör ihop pajdegen i matberedaren.
Tryck ut den i en pajform och lår vila 30 min i kylskåp.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 225 grader.
Skiva champinjonerna och stek som i smör, salta och peppra.
Lägg räkorna i pajformen och täck med champinjoner.
Blanda majonäs, äggulor, cremefraich, dill, senap och salt och peppar.
Vispa äggulorna till hårt skum och vän försiktigt ner i majjosmeten.
Bred smeten över fyllningen. Grädda i ca 10 minuter, tills täcket fått färg.
Klassisk citron och marängpaj
Den var god, men marängen var lite svårt att få krispig så jag måste
göra om denna pajen innan jag lägger upp receptet.
Men en sak vet jag: maräng och kykskåp bli inte bra!
sunny
Det gillas så mycket så det inte blir mycket tid i köket.
Men det blir väl mer tid framför grillen istället hoppas jag!
Bilden underst vill jag förstora och ha på väggen!
Gooood påsk!?
Vad ska ni äta för gott i påsk?
Jag har hittat fyra recept som jag ska prova,
två räkpajer och två dersserter.
Kanske ska jag prova göra marshmellowsen igen,
med mindre socker och mer ägg, men vet inte om jag hinner med allt.
Lollo och jag hade planer på att tillaga en
närproducerad kalkon, men insåg att vi inte hade en ugn stor nog.
Synn att sånt trams ska begränsa ens inovativa göromål.
Eviga Ester
Sara + Solen = superduperdag
Och Sara och jag njöt för fullt med våra guldklimpar till barn.
Jag önskar fler sånnahära dagar, särskillt med Sara och Albin!
Visst ser det underbart ut!
Vi doppade faktist tårna både jag och Sofia, det var underbart!
Fast försvinnande kallt!
Överexponerad Glädje
MiTT kÄRa frÖ
We are family...
inte för att alla är med på bilderna men iaf några av dom!
Vill aldrig vara utan er!
Vi åt grillat underbart gott i fredags, det är härligt att vara i början av grillsäsongen,
jag har några fina rätter från grillen som jag ska laga och lägga upp.
I lördags åt vi rådjursbog till lunch. Recept på det hittar du HÄR.
Glassen är den godaste men också den enklaste, tips och inspiration finns HÄR.
Rådjursbog
Jag gillar inte köttsmaken som enligt min smak bli lite för vild ibland,
men med mycket kryddor så dämpas den smaken och blir istället ljuvlig.
Råbog
Två normalstora bogar räcker gott till 6-7 pers.
Servera potatis och en god sallad till och låt morötter koka med köttet.
2 bogar med ben
3 msk smör
2 msk olja
3 gula lökar delade i fyra
5 morötter i bitar
33 cl mörk öl
1 dl vatten
6-8 pepparkorn
3 lagerblad
2 tärningar ekologisk köttbuljong
2 tsk timjan
2-3 msk sirap
Bryn bogarna en och en runt om så gott det går.
Lägg båda bogarna i grytan och tillsätt resten.
Låt puttra stilla i 1½-2 timmar.
Köttet är lätt att lossa från benen och fint att skära upp i goa bitar.
Sås:
Sila 4 dl sky och tillsätt grädde.
Vill du ha såsen tjockare så red med lite mjöl som rörts ut i lite mjölk.
Pytt på pilsnerkorv
Det roliga var att jag gjorde potatismos till - det hade nog passat bättre med ris eller bulgur.
Men faktist så var det gott. Kanske inte så onyttlig heller.
Pilsner korv finns ju varken ekologisk eller närproducerad - men man kan ju inte få allt.
Det är ju bullens bästa!
Pilsner pytt
Ja, ta vad du har hemma.
Min pytt är kompnerad enligt följande:
1 burk pilsner korv, snuttad
2 msk smör
2 rivna morötter
1 dl frusna ärter
1 hackad paprika
1 dl svarta oliver
½ dl vatten
3 msk sweetchilisås
Kasta ner grönsakerna och vattnet i en trakörpanna
Låt puttra 5 minuter, tills vattnet kokat bort.
Tillsätt smör och korv.
När allt fräst klart ska såsen röras i.
Helgens sol på mina lata springare...
Glass med gott
Sofia gillar blåbär! :)
Ta vara på frysens skatter.
Med glass, varma bär och choklad flan.
Sjörövarslag med många goa skatter
Bomer och granater!
Mest bilder på min gast som sagt, ska lägga upp bilder på de andra piraterna på fejjan!
Här har vi självaste Kaptenen som fyller 3 år!
Kolla in kusin Wilma som tappat piratbrallorna! :)
Så himla söt!
Jag och min tjej
Risotto med trattkantareller
Men alla är vi barn i början och här är ett av mina försök.
Det jag lärt mej är iallafall att risotto kräver kärlek och uppmärksamhet.
Till risotton åt vi pepparbiff och sås på dess sky.
Salladen hittar du HÄR.
Mias trattkantarellrisotto.
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackad
4 dl avorioris
2 msk smör
2 dl vitt vin
9 dl ekologisk buljong av kyckling eller grönsak
2 dl riven parmesanost
en näve torkad trattkantarell
1 msk kantarellfond
salt och peppar
Lägg de lätt sönderkrasade kantarellerna i lite vatten.
Värm buljongen så den är nästan kokande.
Fräs försiktit löken mjuk i smöret. Tillsätt riset efter någon minut.
När allt är glansigt efter 2-3 minuter så tillsätt vinet.
Späd sedan med den varma buljongen lite i taget.
Tillsätt svamp med vattnet och fonden.
När buljongen kokat in är det dax att späda lite till.
Rör hela tiden och späd pö om pö.
Ge risotton kärlek och omtanke helt enkelt.
Riset är klart efter ca 20 minuter.
Det ska vara en liten kärna i riset.
Tillsätt sedan osten och ev lite mer smör.
Smaka av med peppar och salt.
Frisk snabb sallad
Denna salladen passa fint till kött, särskillt grillat kan jag gissa.
Men jag tror den passar till det mesta.
Här kommer verkligen gurkan fram i ett samspel som den sällan annars gör.
Melon och gurksallad
4 port
½ gurka
½ honungsmelon
100 g fetaost
saft av en ½ citron
1 msk olivolja
svartpeppar, havssalt
Tärna grukan, osten och melonen,
blanda samman med dressingen.
Låt dra lite innan servering.
Ät som en kines
Men överraskande gott.
Tyckte även Sofia, fasten hon bara är 14 månader.
Receptet kommer från denna bloggen.
Snabb kina.
1 port
1 port ris
1 stor morot
1 msk olja
4 msk vatten
1 msk citronsaft
1 msk oyster sauce
Koka riset.
Riv moroten och fräs den ca 5 min i lite olja.
Häll över vattnet och låt det koka in.
Tillsätt citronsaft och oyster sauce, rör väl.
Klarttt!
Maccarono morot
Hade iaf en full potta kalla kokta mackaroner, och en hel kyckling.
Det är fint med hela kycklingar, det är bra billig mat som räcker ett tag!
Men synd att det inte finns ekolgiska, inga som inte är svindyra iallafall.
Fast faktist så kanske jag ska få köpa mej några kycklingar hon min Mia,
och blir hönorna tuppar (som det brukar) så äter jag väl upp dom!
Men det får bli till sommaren!
Den hela kycklingen har jag inget bra recept på att lägga upp idag.
Morots mackaroner.
2 port
Koka 2 port mackaroner.
Riv en stor morot, strimla ner ½ paprika.
Fin hacka en gul lök.
Fräs moroten, paprikan och löken mjuk.
Tillsätt mackaroner, svarta oliver, salt och peppar.
När allt blivit varmt, häll i tre rejäla matskedar
creme fraich och valfri mängd sweet chilisås.
På bilden nedan serverade jag en sås brevid.
Jag hade ingen chilisås i grytan för min Sofia inte skulle tycka att det var för starkt,
utan jag blandade Saras sås till som är matlagnings yoghurt och sweet chili sås!
Gott och passar till allt!
Frittatamuffins
Har ändrat lite, men samma princip.
Jag ska nog ha med dem på påsk buffen i år.
Gott med matmuffins - lite nytt för mej, måste prova fler.
Servera kalla eller ljumna, på ett buffebord eller med en sallad.
Frittatamuffins
6 st.
2-3 potatis
10 cm purjulök (den ljusa delen)
1 vitlöksklyfta
1 dl urkärnade kalamataoliver
100 g fetaost
persillja
3 ägg
½ dl mjölk
smör
olivolja, salt och peppar
Skala och koka potatisen. Låt den svalna.
Sätt på ugnen på 175 grader.
Ansa och skär purjulöken i cm-tjocka skivor.
Finhacka vitlöken. Fräs löken mjuk i olja, salta och peppra.
Tärna potatis och feta ost.
Hacka oliver och persillja.
Blanda samman hack och lök och portionera ut i en smord muffinsplåt.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Häll äggsmeten över fyllningen i muffinsformen.
Tillaga mitt i ugnen 35-40 minuter.
Sara-Mia kakor
Sara och jag brukade "plugga" och fika överallt på alla fik!
Dessa kakor var nog bland det godaste vi festade på.
Iallafall av allt köpt fika!
Annars finns det inte mycket som slår Saras citronpaj.
Ska nog göra en nån dag och sprida upplevelsen vidare här på bloggen!
Sara har flyttat till Sundsvall, jag saknar Sara!
...och mina smaklökar saknar Sara! :)
Jag hittade receptet på denna fina bloggen! (också från Växjö!)
Sara-Mia kakor
ca 30 st
Bottnar:
5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk florsocker
200 g rumstempererat smör
Kola krämen:
80 g smör
½ msk kakao
3 msk grädde
1 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl.
Rör ihop alla torra ingredienser.
Tärna sedan ner smöret , och knåda ihop till en deg med händerna.
Låt degen vila i kylskåpet i ca 30 minuter.
Ställ ugnen på 175 grader.
Rör ihop alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull,
låt sjuda / koka i 5- 10 minuter tills kolakrämen tjocknat.
Rulla sedan små kulor av den kylskåpskalla degen och tryck ut i
formarna så att det blir en grop i varje kaka. Fyll på med kolakräm.
Grädda 12-15 minuter.
Ät och NJUT!
Sofia gillar kakor - det har målar-pappa sett till!
Goaste gull!
Tack Mamma - räddaren i nöden!
Jag skulle nämligen rida men Roger fick jobba över!
Och vips så kom mamma och tog med Sofia på en solig promenad så att jag kunde galoppa!
Danni, Akira, Lollo, Pixi, jag och Tura hade superkul!
Skratta skratta skratt!
Sofia har lärt sig att slänga sopor och tvätta tvätt!
Och SPRINGA!
Galna unge!
Vi hade jättekul innan idag med uppe hos de underbara gänget i Elofstorp!
Gjorde fisk till lunch men nått blev väldigt salt så det blev inte så gott.
Synd för det såg gott ut!
Bilderna är från lunch!
Vandra mycket, länge och ofta!
Bjudmat är gott!
Men nu är jag sugen på att skapa lite egna smaker...
ser fram emot veckans läckerheter!
Ska bland annat testlaga påskgodis och matmuffins inför påsk!
ÖÖRRR
fick inte några idag nästan alls, fick ha en unge på armen hela tiden
eftersom mamma var i shoppartagen.
Men tror ni inte att mamma glömde säga till pappa att köpa pitabröd.
Så middagsplanen sprack. Men den blev gott ändå!
Sofia den eviga solstrålen underhöll så vi slapp sitta i lugn och ro och äta.
Det var ju tur!
Inte ett enda skämt på hela dagen, det är konstigt.
Men men... till nästa år får jag väl lura ut nått själv!
Nu är det dags att kojsa!
Trrevlig helg!
Ikväll blir det F-kväll
Butikerna i Ör har ju öppnat igen så vi ska ta en fika.
Kameran får hänga på nu med tror jag!
Sen tar mormor med sig sitt barnbarn hem och så jag ta mej en galpprunda! :)
Sen ska jag bjuda mamma och pappa på det HÄR!
självporträtt
Vårbild av mej - ett självporträtt. Kanske blir detta veckans inlämningsfoto!?
Starry night
Igår kväll var det stjärnklart och allt glimmade och gnistrade!
För det blir ju så när man är med goda vänner och har det gott och glatt!
Även om regen öser ner i alla andras världar!
Tack Anna-Karin och alla andra för en trevlig kväll!
Super mysig kväll!
Hade jag igår, kameran var såklart med, kommer bilder sen.
Men nu ska vi först ut en runda till gårdens alla djur!
Syndade lite med kameran igår, får ju bara fota på M men det blev ett och annat grönt också.
Jag får ser hur det blev, har inte hunnit kolla på bilderna själv äns.
Vad hemma ganska sent.
Och då var det mörkt som det svartaste tusch här hemma,
regnade och Roger hade släkt ner totalt allt.
Så jag försökte stapla mej in på mina iaf lite higha heels och famla mej fram.
Sen när jag skulle in i sovrummet hade han till råga på allt stängt dörren
och tro ni inte att jag som fortfarande inte ser handen framför mej.
Går rakt in i den. Hur ofta går man rakt in i en stängt dörr? Ingen skada skedd dock.
Helgens utlovade fina väder är ju tydligen bortblåst!
Sol och 15 grader har bytts ut mot moln, blåst och regn.
Jaha det var ju totalt marvelous!