Skina som en sol
Min fina unge skratta så hon kikna när jag råka banka i bordet med buller och brak.
Så vi banka, braka och bullra en stun bara för skojjskull!
Fina små solar längs vår landsväg lyste.
Så jag och Sofia samlade upp lite vår till vår Roger.
Visste ni att Tussilago betyder fördrivare av hosta efter tussis agere (hosta fördriva på latin)?
Man ska lära nått nytta varje dag var det ju!
Fotografi med digital systemkamera
Jippi!! :)
Jag gillart - som Johan skulle sagt!
Det är kul att rosta av gamla kunskaper, eller frosta eller damma eller vad du vill.
Lika kul har jag för det!
Jag får en massa idéer om oskrivna bokfoster till mitt huvud de senaste dagarna.
Kanske dax för nån av dem att börja spira snart?
Om jag bara fick en timme om dagen till övers så...
Matblogg i all ära, men för mej så gäller the ost med kex, böcker och foton.
Jag ska nog ge upp maten. Nää, bara skojja!
Men en egen Jennie Benjaminsson här hemma hade inte varit fel alls.
Men jag ger iallafall Sofia nyttigare mat än vad jag själv äter!
Vi skulle ha tema vår på fotokuren - svårt ämne alltså!
Vad sjutton kan det vara mer än blommor och nyfödda kalvar?
I morgon ska jag på tjejkväll med mammorna! Det ska bli så kul!
Nu ska jag sova.
Önskar hela världen sover gott i natt!
Foton från helgen - varsegod Snelin
Senaste modet enligt Sofia och Lorena
Jag och Sofias ponny - under inridning
Ja - vad ska man säga, kan man göra annat än att skratta sig lycklig?!
Snabbmat på en trött och hungrig spik
och maten var långt från bordet när jag sent och väl kom in...
Jag hittade lite älgfärs i frysen och taco chips längst in i skafferit.
Så jag stekte färsen och slängde i en påse tacokrydda.
Strödde ut chips i en form och över det färs, paprika, svamp och ost.
Efter att ha gratinerat en stund i ugnen så var jag så trött att när jag väl
skulle äta glömde att det fanns både sallad och sås på bänken...
Det var godare att äta resterna till luchen med både isbergssallad och
sås på creme fraich med sweete chilisås.
Cidern från Särstadalens fruktgårdar var fin, finare än maten!
Det är väl också en form av söndagsmiddag antar jag!
Bokar
Ingen spännande mat de senaste dagarna, bara spännande böcker.
Boken jag läser nu, Höstoffer har precis kommit i gång, än så länge är
Sommardöden bäst av de tre, men jag har ju Vårlik kvar att uppleva.
Måns Kallentoft bode sponsra min blogg!
Jag har även Ödets vägar hemma från bokbussen. Och snart kommer
De målade grottornas land med posten, Jean M Auels 6:e tegelsten.
Jag kommer inte sova förrens den är utläst... om jag själv får bestämma!
Fylld kycklingfilé med getost och dadlar
Inspirationen kommer från min syster Elin.
Det här är mitt bidrag till månadens matutmaning på Kalasgott.
Allt om tävlingen hittar du här!
Kyckling á la Elin
4-6 port
4 kycklingfiléer
8 skivor bacon
100 g chevréost
2 dl kesella
20 st färska dadlar
2 kvistar rosmarin
Sätt på ugnen på 250 °C.
Smula sönder osten.
Ta ur kärnorna och strimla dadlarna.
Rör ihop osten, dadlarna, kesellan och rosmarinen.
Dela varje kycklingfilé tvärs så det blir två tunnare filébitar av varje.
Lägg en rejäl klick röra i varje filé och linda in filén i en skiva bacon.
Lägg filéerna i en ugnsfast form och stek i ugnen ca 30 minuter.
Servera gärna med ungsrostade rotfrukter och solrosskott.
Min dag - paj
Päronpaj är fina doningar! :) Receptet hittar du här!
Vi var ute och red med i blåsten. Puh va kul det var!
Pixi brightens up my day!
Hon gör så många saker som jag aldrig sett en häst göra innan!
Måste ha filmkameran med nästa gång!
Sol i morgon! Yay!
Päronpaj med mördeg
Men jag tänkte inte slänga den så idag gjorde jag en päronpaj!
Mördeg kan man enklet göra själv - kolla i din kokbok!
Päronpaj 5-6 port
En mördegsrulle (eller hellre egen sats)
3 stora conference päron
3 ägg
4 dl cremefraich
1,5 dl kesella
rivet skal av en citron
saft av ½ citron
2 dl socker
1 msk vaniljsocker
2 tsk kanel
Lägg mördegen i en pajform och förgrädda ca 8 minuter i 200 °C.
Skala, dela och kärna ur päronen.
Skiva i ½ cm tjocka skivor men låt dem sitta ihop i kviständen.
Vispa ihop resten av ingredienserna.
Lägg päronen i formen och häll över smeten.
Grädda i ca ½ timme i 200 °C eller tills kakan "stannat" och fått färg.
Låt svalna lite och servera med gräddglass.
Närproducerat gillar vi
Igår var jag med Lollo på Earth hour mässan i Alvesta, vi shoppade ekoloiskt och närproducerat!
Givetvis var de superengagerade tjejerna från Agnes gårdsmejeri där med sina goda ostar!
Jag ska åka ut till gårdsbutiken i vår, ser fram emot att träffa dem mer och diskutera mat!
I påsarna som fick följa med hem fanns flera läckerheter
Jag slände ihop en sallad med Agatons salladsost med vitlök och oliver -
men jag kan säga att jag snålade med osten,
för den är så rackans god så det måste räcka tills jag kan köpa mer!
Pizzavänner till dans och bezzevizzrar
Och när vi handlat och fikat så var det lagom korka upp vinet!
Pecis så härligt som det låter
På kvällen gjorde vi goa pizzor, det bidde fyra stycken men
det var bara 1 och 1/6 som fastnade på bild innan de åts upp.
Goaste pizza degen hittar du här!
Det är ju så gott med hemlagad pizza...
jag hade dock glömt att handla en massa eftersom jag sprang som en tok runt ica och bara ville hem.
Så vi gjorde tomatsås av färska tomater av alla dess slag.
Tyvärr blev den inte så god eftersom jag inte heller hade någon oregano eller pizzakrydda...
men vad är väl en bal på slottet?
Det blev i vilket fall helt okey pizzor!!
Danni, Lorena, Nicklas och Lucky godkände dom!
Vi kollade på Let´s Dance till maten.
Ojojoj va gla jag är att Jessica Andersson vann!
Fast Frank var lika värdig så det hade spelat kvitta!
Det var riktigt kul att spela Bezzervizzer, ett spel som passar mej upp i dagen!
Haha, eftersom jag är lite av en notwannabebutarebesservisser tyvärr...
Givetvis vann jag! :/
Här har ni fina bilder från igår kväll:
Snabb pastasås
Den är perfekt när man ska laga tråkensammat eller när man vill fixa till en snabb lunch.
2-3 port
400 g krossade tomater
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 paket bacon
5 champinjoner
en knippa persillja
salt, peppar
Fräs bacon och lök, tillsätt svampen efter en stund.
Häll över tomaterna och låt puttra ett par minuter.
Smaka av med salt och peppar och persillja.
Man kan ta i lite cermé fraich om man vill kräääma till såsen lite!
Bakelseberätta
vi alla andra dräglandes i den stora soffan satt
på det långa fatet det snabbt dukades upp
men hon som skulle bjuda i halsen fick en tupp
så ordet som vi väntat det nådde inte fram
oh som vi längta och satt där fromma som lamm
men huru än hon hosta tuppen spjärna mot
man kunde nästa tro att det voro ett stort klot
men hu och tacka tusan vi slapp nån trakeotomi
trots att Elin någ hoppats men tur att hon fick shi
för vår finurliga-Lina hon drev med oss ett tag
och sen hon hördes skratta och det gjorde även jag
tillslut nåddes våra öron av orden
välkomna till borden
så glupskt vi högg in efter Lina slutat spexa
och äntligen våra bakars omfång i ro kunde växa
- Mia 2011 03 24
Ska jag någon gång gifta mej så ska det vara såhär:
Jag säger inte ja utan detta som villkor!
One night at sweete´s
Det är fint att bli bjuden på käk och få slippa diska!
Lilla syster börjar bli stor!
Tack alla inblandade för en trevlig kväll!
Gino på en tisdag
Vi hade ännu en familje kväll i tisdags,
vi firade Lollo och Nicklas välkomna hem från landet långt borta.
Lollo var brun som pepparkakan, det var härligt att se alla bilderna!
Jag längtar efter att snorkla i röda havet eller dricka paraplydrinkar
eller bara gazza i en zolztol... men när man väntar på nått gott...
Gino
är enkelt!
Men det är lite svårt att veta hur mycket som går åt per person.
Det beror ju på vad man ätit innan osv,
så det är bara att give it a shoot. (kan inte stava) (alls)
Glass
Kiwi (kanske ½-1 /pers)
Annanas (färsk)
Banan (skivor)
Vit choklad (hackad)
Sätt på ugnen på 250°C GRILL!
Dela frukten i munsbitar och bred ut i ugnsfast form.
Strö över chokladen.
Sätt ini ugnen och vänd den inte ryggen.
När choladen fått färg, ta ut och servera.
Ät en god gräddig vanilj glass till.
Till Elin...
Vi har haft speckat schema hela helgen och början på veckan.
Johan kom med tåget i måndags och de vände allihop hemåt i onsdags!
Men nu är det som vanligt igen, haha....
Förresten har jag två världsbästa systrar till... vi är redia champs i min familj!
Ja en världsbäst familj helt enkelt! De har jag!
Här har det blåst våriga vindar och man känner sig lite förnyad av den ynka värmen som kommit.
Man kan ana vårens väsen göra uppror nu, det är snart tid för revolt.
Ju förr desto bättre om du frågar mej!
Här är lite av min helg i bildform (utan ens en smula mat)
Familjemiddag på stockan
Elliot spejar över vidderna
Världens goaste pyren
Drömmar i ett sovrum
Kompis
4-ever
Södersidans sol skimmrar...
...men husse värmer bäst
Att leva med dig är som att springa över en sommaräng utan att bli trött
Två av mina hjärtan
Goa grejor i ungen
sen ska vi njuta av dom (hoppas att dom blir goda) till andra milleniumfilmen på ettan
men jag måste erkänna att mitt sinne dras till kallentofts böcker som jag håller på att prejja
håller nästan med kritikern som säger att stieg är slagen och måns numera är kungen
biler och recept kommer om det var gott
ska förhoppnings vis bli mitt bidrag till månadens matutmaning på kalasgott.com
men såläge, LÄS:
Glömskans under
Men jag glömde ta kort på dom för allt blev så stressigt... hur tråkigt var inte det!
Nu ska jag göra dom igen bara för att! Och skicka in dom som bidrag till Kalasgott.com.
Det är månadensmatutmaning där, kyckling! Passar ju mej, eller hur!
Idag är det stårlande sol! Hoppas man kan få inte av dess energi!
Nu längtar jag lite till påsk med, vill laga/äta all den goda påskmaten och träffa familjen!
Ut i solen med er nu! (Ska jag säga)
Inkommande...
Det är mycket på väg nu...
Elin, från Eskilstuna
Mamma, pappa och Lina, i bilen på väg hit
Lollo och Nick, från Thiland
Vattenkoppor, i Sofias immunförsvar
Våren, med stormande steg
Valpar, om Kia börjar löpa
Roger, på jouren till Halmstad
Min ansökan, till sjuksjköterskeprogrammet
Snön, att försvinna
Krokusar, upp ut kall jord
Vad mer som lurar bakom nästa krök är det ingen som vet.
Men det känns bra, det är så det ska vara!
Hoppas ni får en finfin helg!
Helgens söta sent
Det behövs ju inga ord till dessa bilderna!
Banan
Päron
Sharon
Ananas
Mango
MmmmmmmmmmIcas mjölkchoklad
Mums!
Fredag i stugan
Nu vart det fredag igen. Trevligt, men veckorna går lite för fort...
Skulle gärna ha fler fredagar dock, och kyckling ska de ju vara på fredagar!
Det tycker jag är bra!
Lets dance bjöd på kuliga danser ikväll tycker jag!
Jag hoppas ju på Jessica, som jag gjort sen innan dom börja dansa... vet inte varför? Men alla är ju ju superduktiga!
Kollade på Skavlan sen, Mari Boine har den vackraste rösten jag någonsin hört, det var häftigt att höra!
Jag blev direkt ett fan! Helt tagen!
Jag gjorde en kycklingrätt ikväll som jag hittade på den här fina bloggen: mat såklart!
och kan ni gissa vad vi åt till efterätt????
Fint som snus!
Asiatisk BBQkyckling (från matsåklart.se)
med wok och nudlar, 4 port
Kyckling:
4 kycklingfileér, delade i tre delar vardera
salt, grillkrydda
1 msk olivolja
3-4 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 tsk sambal oelek
2 msk olivolja
2-3 lime (saften)
½ dl vatten
½ kruka hackad persillja
Woken:
1 paprika
2 portabella
1 gul lök
2 morötter
1 burk minimajs
1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
3 msk oyster sauce
½ dl vatten
Valfria nudlar
Sätt på ugnen på 175 °C.
Strimla grönsakerna, de hårdaste tunnast såklart!
Dela kycklingen och krydda runt om med salt och grillkrydda.
Bryn kycklingen runt om i stekpanna och lägg den sen i ugnsform.
Stek vitlöken i sambal oelek och olja.
Tag pannan åt sidan och pressa i lime och tillsätt vatten.
Häll blandningen över kycklingen och ställ in i ugn i 7-8 minuter.
Woka grönsakerna på hög värme i ett par minuter, tillsätt oyster saucen och vattnet.
Sänk värmen och hetta ett par minuter till.
Jag gillar när grönsakerna har lite krisp i mitten, men det är ju valfritt.
Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
När kycklingen är klar, strö över hackad persillja.
Smaklig fredag!
Blick för fotot
Jag gick en kurs på halvtid på Fridhems folkhögskola 05/06 men jag var
så koncentrerad på att få bra betyg på gymnasieämnena så jag missa lite det viktigaste med digitalfotot...
SOM ni märker när ni ser mina foton! Jag pysslade mest med svartvit TriX och framkallning i mörtkerrum.
Senåldersteknik är den roligaste! Faktist!
Men nu ska rosten blästras väck och nya glänsade kunskaper ska fast!
Kursen börjar nästa vecka på Sensus.
Nu är det så att det fortfarande snöar här och det ligger redan en halvmeter deprimerande vitt gegg... men att klaga på vädret det är verkligen slöseri med resurser tycker jag... för vem fan bryr sig hur mycket man än skriker? Ingen! Så vi åkte pulka istället och sjöng jag ser det snööar!
Men visst är det som Lina sa igår - Nu snöar det igen och det är nog inte precis någon som ropar HURRA över det!
HAhaa...
Ikväll vankas det kyckling med asiatisk barbeque twist....
Vi får väl se om det duger till Herr Jour eller om han åker på uppdrag!
Jag hade tänkt att tvinga min lilla syster Elin att komma hit och äta och mysa med oss i kväll och sova här i natt, men hon trivs visst inte i vårt sällskap och tänkte visst inte komma, någonsin. Inte ens på lördag till söndag!
Men så kan det vara, man tror att någon tycker om en, men så vart det inte!!
Nu ropar någon på mej genom babyvakten. Och vi ska åka och handla lite jag och min dotter.
Titta på bilderna och njut av snön, för jag har en aning om att det inte kommer komma tillbaka!
Små mirakel och omväxlande makter
Jag läste ut Sommardöden idag, fy farao va bra den va! Helt klart en 5:a! Sofia var gullig och lekte med sin fina gungsköldpadda allderles själv så jag fick sitta uppkurad jämte i fotöljen och följa Malin Fors utredning och bita på naglarna. :) (Nä blä) Nu ska jag bara läsa ut Höstoffer så jag kan bli klar med Vårlik innan bokbussen kommer som liemannen och hämtar allt jag vill ha kvar! Men det är ändå bra med bibblan-on-weels!
Idag på förmiddagen så var jag och Sofia ute och kröp. Det var fint väder, soligt, och vi orkade iaf vara ute en stund trots alla förkylningsvirusattaker. Sen gick det bara en liten stund sen ändrade sig väderguden och blev tjurig och bitter och sa -Skulle inte tro att ni ska få njuta av någon vår än inte!
Och jag som hade klätt av hästarna täckerna eller iaf på Tura och Pixi, trode det var vår på riktigt nu.
Men det var bara att springa ut när Roger kom hem och kunde passa gullpluttan och borsta bort snö, torka med fleece och byta ut vårkänslorna mot sammanbitna tänder!
Titta vid Sofias fina fot! Snowdrops!!!
Alla kan väl inte vara glada jämt?
Samma trädgård några timmar senare...
Mitt bästa tips mot förkylning
En bra bok, just nu är det Kallentofts andra, näsdukar, the och en filt!
Mitt förkylningste har sitt eget recept:
0,5 l vatten 55 °C (för att inte döda honungen)
1 msk honung
saft av ½ citron
Pannkakstårta
De va gott de!
Min pannkakstårta är kanske lite nyttigare än Petterssons men inte så mycket.
Jag har pannkaka - köttfärs - ost - pannkaka! Det ska vara sallad till också!
Gott gott i gott gott!
NU ska vi bli friska
Så vi får väl se om vi kan bli friska så vi kan ta och träffa dom och kolla på alla bilder!
Vi har vattenkoppor på lur här... vet inte om de kommer denna eller nästa vecka.
Men kommer det gör dom nog!
Just nu är vi förkylda jag och Sofia, typiskt när solen tittar fram och allt!
Men men... snart är det sommar och då ska vi vara ute hela dagarna!
Snart kommer den!
Den är beställd och klar!
Det ska bli kul att äntligen läsa fortsättningen...
Sofiamästerkock
Titta jag kan hjälpa dej mamma!
Kyckling sallad
Här gjorde jag en med kyckling och moghrabiah.
Jag hade ingen ost hemma men nästa gång bli det mozarella till också.
Moghrabiah kallas också stor couscous eller pärlcouscous.
Kornen är större, godare och roligare på alla vis bortsätt koktiden på 25 min.
Men det är ju lagom tid för att fixa resten till salladen.
Smaka alltid på ett korn så de är klara, koktiden
20 minuter som står på förpackningen är för kort för min spis.
Näringsmässigt kan moghrabiag jämställas med pasta.
Det är mycket citorn här nu i min mat, men jag tycker det blir så freecht och kul med citron!
Kycklingen fick tina och marinera i saft och skal av citron och limejouice.
Mellofesten var ju trist eller kanske mest resultatet...
gillade Danny ju, In the club, the club, o o, in the club, the club....
Dressingen se lite fjantig ut, men det räckte perfekt till två!
Jag vill mest visa min fina dessingflaska som vi använder för jämnan!
Kycklingsallad för två.
Ha gärna mozarella ost och kanske ett vitlöksbröd till!
1 påse säsongens sallad
1 röd paprika i ringar
½ paket söta miniplommontomater, delade
3 kiwi skalade och skivade
4 salladslökar skivade
½ paket kyclinginnerfilé
1 ½ dl moghrabiah
2 citroner, saft och skal
5 msk limejouice
svartpeppar och salt
Dressing:
saft av 1 citron
½ dl olivolja
havssalt
svartpeppar
Tidigare på dagen:
Ta upp kycklingen ur frysen och lägg i en skål.
Riv skal och pressa citroner och häll den och limesaften över kycklingen.
Häll över lite salt och peppar.
Låt stå framme och tina, vänd runt ibland.
Koka moghrabiahn i ca 25 minuter, ta till mer vatten och tid än på förpackningen.
Ska kokas livligt.
Gör under tiden resten av salladen och dressingen.
När det är 10 minuter kvar på moghrabiahn så är det dax för kycklingen.
Häll i kyckling och marinad i en gryta eller djupare stekpanna och låt puttra under lock i ca 7 minuter tills kycklingen är genomstekt.
Fiska upp kycklingen och lägg på salladen. Strö gärna över lite salladslök eller peppar.
Kycklingen ser lite tråkig ut, men smaken är fin!
skogen nästa
Sen får skogens alla djur lugn och ro.
Och vi får kanske se pappa Roger mer, jag och Sofia.
Vi får väl se!
Jag tar med kameran och dokumenterar dagens lunch, grillad korv! :)
Ha en fin söndag!
Torsdag, fredag samma sak!
två dagar i rad när jag äntligen gjordet nu igen!
Karin var ju med i torsdags, men hon åt älg den token.
Jag och Roger käka iaf varsin på torsdagen och same på fredagen.
Det var riktigt gott med mammas röra/sås till. Den hittar du här!
För övrigt hade vi kräftskärtar (mmmums), räkor, citronmarinerad (nästan gravad) lax och sallad.
På fredagen festade vi till det med varsin semla me. :)
Vi gjorde en röra till, men hade ingen rom så tog i kavir, inget som gillades så skarpt.
Men om man hade haft rom, det är ju Elins recpet egentligen måste ju tilläggas!
Finns som kommertar till detta inlägget här!
Gravad eller rå? Njuta eller dö?
Jag slängde ner lite laxbitar i en blandning av citronsaft, limejouice, persillja, timjan, salt och peppar och lät stå i tre timmar. Och ja, de såg ju klara ut! Men laxen var såndär fryst i fyra-filé-förpackning, så jag vågade inte äta.
Det är mycket jag inte vet! Jag ska köpa färsk fisk nästa gång och frysa den tre dygn och så ska jag äta den utan att, som jag gjorde nu, steka till den! Den var iaf supergod! Kan jag verkligen rekomendera!!
Frillorna på gorillorna med brillorna
Hej
Ikväll kommer Karin! Det blir kul! Vi ska kolla på Twilight filmerna, får se hur många vi hinner med...
Hoppas dom är bra, jag har läst böckerna, och dom är ju fina!
Jag spånar på vad vi ska laga för mat....
Något med bakpotatis och lax blir det iaf!
Idag är det riktigt ruggit väder. Jag som trode att våren var på väg, men detta är ju snarare höst.
Igår blåste det halv orkan och snöade!! Blä, vill ha sol, nässlor och krokusar!
Om man hade mycket mycket pengar så skulle jag gjort som Lollo och åkt till Thilandet långt bort!
Kolla fina biler på hennes blogg, hon har lyckats uppdatera från andra sida jorden!
Älgen i grytan
En stek sitter aldrig fel, även om det är tisdag!
Man måste ju ha lite tid när man gör stek,
men den sköter sig nästan själv så man kan ju pyssla
med annat medan man väntar på det goda!
Men har man bara tid så är det inget svårt att få till en saftig stek!
Trattkantareller är underbara!
Mycket lättare att ha och göra med än vanliga gula kantareller!
Växer som en matta på mina ställen, hittar man en finns det tusen!
Mer ekologiskt än älg och svamp från egen skog blir det ju inte.
Och så lite Icas egna I Love Eco potääteer!
1. Älgstek - mer eko reko blir det väl knappast. Denna steken var inte så stor, räcker till fyra.
2. Trattkantareller på blötläggning på fösterbrädan
3. Sofia vill också hjälpa till
4. I LOVE eko. Här i form av hasselbackspotatis, olivolja och honung
5. Smaklig måltid
Älgstek i gryta
4 port
ca 0.8 kg älgstek
olja eller smör
ca 5 dl vatten
1 röd lök i fyra delar
1 morot i delar
2 vitlöksklyftor, delade
några kvistar färsk timjan
några pepparkorn (och gärna från flera sorterts peppar)
3 lagerblad
1 msk mörk sirap
salt
Bryn steken runt om i olja eller smör i en stekgryra.
Häll över vattnet och tillsätt grönsaker och kryddor.
Låt puttra på svag värme under lock.
Vänd steken någon gång i halvtimmen.
Koka den i minst 1,5 timme, gärna längre om steken är större.
Skär upp tvärs mot köttets fibrer.
Trattkantarellsås
2 gula lökar
2 vitlökar
4 msk smör
2 dl torkade trattkantareller
2 dl vatten(att blötlägga i)
1 dl grädde
1,5 dl mjök
2 msk vetemjöl
3 msk kantarellfond
salt, vitpeppar
Blötlägg den torkade svampen minst 30 minuter.
Finhacka löken och fräs den mjuk i smör.
Tillsätt svampen låt fräsa med ett par minuter.
Spara blötläggningsvattnet och tillsätt det och grädden i grytan.
Vipa ut mjölet i lite av mjölken (jag brukar använda en lattevisp)
och tillsätt det och mjöken.
Koka i ett par minuter under omrörning.
Rör i fond och smaka av med salt och peppar.
Karins goa käk!
Det får du gärna göra om Karin hur ofta som helst!
Det blev en väldigt barnvälig variant av köttfärssås och spagetti, Karin gillar inte kryddor. Alls.
Gott som attans!
Karins köttfärssås
1 gul lök, finhackad
1 vitlök, finhackad
600 g blandfärs
2 hackade portabella svampar
olja och smör
1 tärning köttbuljong
2,5 dl matlagningsgrädde
5 msk ketchup
salt
Fräs lök och färs i olja och smör.
Häll i resten och kåt puttra i 10 minuter.
Ibland är det enkla det enklaste...
Macka på en spik!
Det gäller här hemma när inpirationen pyst sin kos!
Dessa är gjorda på rågkaka.
Chili sås och oregano på bottnen.
Sen har vi skinka, skivade plommontomater, skivad portabella och krämig ost.
En annan variant är olivolja på bottnen, hackad basilika, skivade tomater och mozzarella.
Eller varför inte skinka och annanas?
Eller champinjonstuvning?
Det skulle bli minisemlor...
Och dom blev inte lika goa som det förra reseptet heller...
brrr,,, det tar nog några försök för att få dom perfekta!
Mjölet är ju en nyhet! Närmast ett riktigt bagerimjöl, måste testa det lite...
Men verkar ju jäsa galet!
Elin och Johan, när kommer ni och äter semlor?
Laxxit
Förra året på morsdag tillagade jag och alla mina systrar en oförglömlig lax.
Laxfilén marinerades i färska örter, citronsaft och persillja.
Om jag ska sätta en rätt främst, så blir det den, i det sällskapet.
Det receptet måste jag leta upp!
Hoppas inte det är farligt att äta för mycket lax!?!
Lax för en
150 g laxfilé (eller en tinad filé från frysboxen)
5 msk philadelphiaost
3 msk creme fraich
smaksättning
salt och peppar
Smaksättning kan tex vara:
5 hackade soltorkade tomater
5 msk pesto
rikligt med hackade färska örter
Blanda ihop röran och bre på fisken.
Tillaga i 15 minuter i 200 °C.
Gott att äta till är pressad potatis.
Blogg mamma blogg dotter
som små konstverk
Vårens finaste blomma är enligt mej tulipanen,
det tycker jag iallafall tills dess att vårens vilda vackra...
Då ändrar jag nog åsikt! Kanske
Skrämmade sinnen
Har alla fyra hemlånade från bokbussens toppliste hylla.
Den senaste om ju just ut!
Hörde att Mons Kallentoft tycks av någon vara den nya Stieg...
Vi får väl se...
Ingen som har några fina boktips för kommade timmar i solstolen i vår?
juni - juli - augusti allting verkar lättare då...
Jag längtar till sommaren... det kommer bli en finfin sommar... det känner jag på lukten!
Wook är näringsrik mat -
Just för att man hettar upp grönsakerna snabbt och tillagningstiden är kort.
Detta är en snabb wook på fläskkilén som blev över från igår.
Vi åt en god wook ikväll hos Mia och Danne också:
Det är trevligt, tycker jag, med rätter som går att variera på tusen sätt!
Wook på 10
Färdiglagat kött i strimlor
1 påse wook grönskar (eller ännu hellre färska)
3 msk oyster sause (finns på thai-hyllan)
1 msk vinäger
1 msk sesamolja (thai-hyllan igen)
Ris med 10 minuters koktid
som sås brukar jag ha sweete chili sås blandat med creme fraich
Sätt på riset.
Wooka de frysta grönsakerna i 7-8 min (3 för färska) i sesamolja.
Ta lite smör om du behöver mer fett, sesamoljan kan ta över.
Tillsätt kött, vinäger och oyster sause.
Låt fräsa medans du rör ihop såsen.
Schmack - en middag för fyra.
NY FABULOUS FABORIT!
Inte så särskillt orginellt, men överraskande gott!
Det som är så bra med plockrätter är att alla får sin egen rätt.
Det finns ju inget recpet att lägga ut på den här rätten,
man får ju helt enkelt plocka ihop vad man själv önskar.
Det är ju inget mat att laga,
utan bara att slänga fram på tevebordet till myskvällen!
Men jag skriver mina tips nedan iaf.
Hoppas ni provar detta! (Särskillt ELIN)
Rökt lax i pita.
Pita bröden är ju färdiga att köpa så att säga.
Men glöm för guds skull inte att värma dom!
Godast är i ugn eller brödrost!
LAXEN:
Kolla priser när du köper rökt lax.
Man får en hel lax för samma pris som en liten specialkryddad-plutt-bit.
Det är vissa lite godare med chilikryddad eller örtkryddad.
Men jag jag tänker att ska man ha den i en röra eller äta till mycket
så försvinner lätt den där lilla extra smaken i vimmlet så att säga!
Jag köpte en ganska stor firre för 80 kr och den skulle lätt räckt till 6 pers.
Tillbehör:
Vad du vill såklart!
Mina måsten: Rödlök, säsongens salladsmix, fetaost, tomat, färska champinjoner.
Men det finns ju mycker mer som är gott!!
Sås:
Vi hade Hovmästarsås och lätt cremé fraich.
Elin har en god romsås hon kanske kan tipsa om?
Finn fem fel...
Hur får man plats med så många saker i en punschrulle?
Röra
Så enkelt är det!
Jag ska hitta på nån ny god rör till på fredag.
Med svamp tror jag... ska fundera på saken!
Grönsaker i ung är så gott, och lätt.
Jag brukar ta vad jag har hemma, inte så petigt precis.
Men potatis, morötter, palsternacka, gul lök, röd lök, paprika,
zuccini, broccoli eller blomkål funkar ju alltid.
Lägger upp recept med ny röra efter fredag!
Min man...
jag traskade en runda med min fina pålle!
Riktig lyx att bli bjuden på mat! God var den med, ska be honom om receptet.
Det var flästfilé med ugnspotatis och två såser!
Visst ser den god ut!
Roger skulle kanske platsat i Mästerkocken ändå!?
Lorena mat :)
Det var mycket godare än väntat! :)
Kommer absolut bli en favvis.
Måste göra egen nångång!
TACK LORENA!